Aaltjesonderzoek


Aaltjesonderzoek door RobaLab

RobaLab is uw specialist in aaltjesonderzoek. Vrijlevende aaltjes, met name wortelknobbelaaltjes (Meloïdogyne), wortellesieaaltjes (Pratylenchus), Trichodorus en cysteaaltjes (aardappelcyste- en bietencysteaaltjes) kunnen grote schade veroorzaken aan diverse gewassen. Om schade te voorkomen, is het van belang om uw percelen te laten bemonsteren op deze aaltjessoorten. In een standaard aaltjespakket worden de vrijlevende aaltjes bepaald. Aanvullend bestaat de mogelijkheid om ook cystenaaltjes of één soort vrijlevend aaltje te onderzoeken. Bij ieder aaltjesonderzoek ontvangt u een gewasgericht advies.

Monstername

Een goede bemonstering is de start van het aaltjesonderzoek. Het is daarom van essentieel belang dat deze correct wordt uitgevoerd. Indien u de bemonstering door een monsternemer uit wilt laten voeren, kunt u zich via het venster hiernaast ‘monster laten nemen’ aanmelden. Wij helpen u graag met een juiste start van het aaltjesonderzoek.

Aaltjesschade

Aaltjesonderzoek is erg belangrijk ter voorkoming van schade. We geven u enkele voorbeelden van schade door aaltjes.

Een voorbeeld hiervan is een perceel waar waspeen achterblijft in groei op de hogere gedeeltes (zandkoppen) van het perceel. In de wortels van deze planten zijn hoge aantallen van Pratylenchus penetrans (wortellesieaaltje) aangetroffen. Dit aaltje heeft de planten kunnen aantasten omdat door o.a. stuifschade en dieper zaaien (zie verschillen in stand tussen de rijen) de planten op de drogere koppen minder snel opkwamen.

Wegval en achterblijven in groei van aspergeplanten. Op deze plek werd het gele bietencysteaaltje (Heterodera beta) aangetroffen. In de wortels van deze planten werden geen aaltjes gevonden. Het gele bietencysteaaltje tast de wortels van aspergeplanten wel aan, maar kan zich niet vermeerderen op asperge.

 

Meer informatie vindt u in het aaltjesschema van Wageningen UR.

Heeft u vragen? Neem contact met ons op.

Wij zijn op zoek naar collega's!

Lijkt het je leuk om bij Robalab te werken? Bekijk dan snel onze vacatures!

Bekijk onze vacatures